OM LAKRIS

medisin eller godteri?FRÅGA OSS OM LAKRITS

HISTORIE

De tidligste dokumenterte nedtegnelsene om lakris går tilbake mer enn 3500 år. Aleksander den store pleide å gi troppene sine lakris for at de skulle føle seg mindre tørste. Lakris har blitt brukt som medisin i Europa i noen århundrer, og som godteri i rundt hundre år.

LAKRISPLANTE

Lakris kommer fra roten av lakrisplanten (Glycyrrhiza glabra). Lakrisplanten vokser i Sør-Europa, India og deler av Asia. Botanisk og smaksmessig ligner den på anis, stjerneanis og fenikkel. Ordet "lakris" kommer fra gresk og betyr "søt rot". Lakrisplanten inneholder det naturlige søtningsstoffet glycyrrhizin, som er 50 ganger søtere enn hvitt sukker. Planten er grønn og blomstrer på sensommeren med blå-fiolette og hvite blomster.

EKSTRAKSJON

Lakrisplanten blir innhøstet når den er 2-3 år gammel og opp til 100 cm høy, og røttene blir kuttet opp i biter, kvernet og til slutt tørket. På den måten vil det gjenstå et fint pulver som kan brukes som en ingrediens i medisin eller godteri.

MEDISIN

Før i tiden ble lakris hovedsaklig brukt som en medisinsk urt, og i Sverige var det fremdeles mulig å kjøpe det på apoteker til godt utpå 1970-tallet.

LAKRIS SOM GODTERI

Hovedingrediensen i myk lakris er lakrispulver, mel, sukker, sirup og rapsolje. Dersom det legges til salmiakk får vi salt lakris. I Sverige spiser vi årlig nesten 2 kg lakris per person, noe som gjør oss til en av verdens største lakrisland - som et gjennomsnitt. De største konsumentene er nederlenderne. Lakrisgodteri spises hovedsaklig i de nordiske landene, samt Nederland, Tyskland og England.

LAKRIS FRA CALABRIA

I de sørligste områdene av det italienske fastlandet finner du regionen Calabria, der lakris har blitt kultivert og ekstraktert i hundrevis av år - både til medisinsk bruk og til godteriproduksjon. Lakrisen fra Calabria er av mange regnet som den beste i verden, og dens smaksprofil skiller seg betydelig fra andre typer lakris. Den er også mye dyrere på grunn av begrenset og kostbar produksjon.

HAR DU EN FRÅGA OM LAKRITS?

Skicka gärna e-post till info@lakrits.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.
Logg inn